
Een blog over vegan leer; wat is vegan leer nou eigenlijk en is het altijd beter dan écht leer?
Het is je vast niet ontgaan dat veganisme steeds populairder wordt. Niet alleen in de supermarkt, maar ook in kleding winkels verschijnen steeds meer artikelen met het label vegan. In deze blog vertel ik je er meer over.
Wat betekent vegan eigenlijk? Iets is vegan als alle dierlijke materialen en producten vervangen zijn door materialen waarbij geen dieren aan te pas zijn gekomen. Gelukkig proberen steeds meer mensen bewust naar dierenwelzijn te kijken en bewustere keuzes te maken.
Een aantal jaren terug heb ik het BNN tv-programma Genaaid gezien. In dit programma zie je de échte kant van de mode industrie en dit heeft mijn ogen geopend en geholpen om bewuster keuzes te maken. Hieronder lees je meer over leer en welke alternatieven er zijn.

Wat is er mis met écht leer?
Maar je zal je afvragen, wat is er eigenlijk mis met écht leer? Leer is namelijk een erg duurzaam materiaal wat lang mee gaat en veel mensen zien leer als een restproduct. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat ook heel lang zo heb gezien. Echter wat blijkt, om te voldoen aan vraag en aanbod worden veel dieren gedood voor hun huid. Hier gaat vaak een zwaar en ellendig leven aan vooraf. Naast het dierenleed, sta je vaak ook niet stil dat er veel water en chemicaliën nodig zijn om leer tot zachte en soepele producten te verwerken, dit proces wordt ook wel looien genoemd.
Voor het looien van 1 kilo leer is ongeveer 300 liter schoon water nodig.
Om het productieproces te versnellen worden er veel schadelijke chemicaliën gebruikt. Deze chemicaliën zijn zo schadelijk dat de productie van leer voornamelijk verplaatst is naar de lage loonlanden omdat de voorwaarden daar minder streng zijn. Voor de mensen die het leer bewerken zijn de arbeidsomstandigheden vaak niet goed en dat voor een laag uurloon.
Wat is vegan leer en is dat dan veel beter?
Vegan alternatieven voor leer worden steeds populairder. Er zijn verschillende soorten vegan leer en de belangrijkste overeenkomst tussen alle soorten is dat er geen dieren bij betrokken zijn. Het grootste onderscheid tussen de verschillende soorten is of het synthetisch of plantaardig leer is. In veel gevallen gaat het in de mode industrie om synthetisch leer (PU/PVC), het leer wat een aantal jaar terug nog door veel mensen werd gezien als goedkoop imitatieleer. Veel bedrijven spelen hier slim op in, want nu het vegan leer heet, is het ineens opnieuw erg populair geworden. Imitatieleer is diervriendelijk, maar helaas niet milieuvriendelijk of duurzaam. Deze materialen zijn namelijk niet afbreekbaar en dragen juist bij aan de toenemende plastic afvalberg.
"Niet ieder alternatief voor leer is even duurzaam"
Milieuvriendelijke alternatieven
Een van de redenen waarom ik deze webshop ben begonnen is omdat ik wil laten zien dat diervriendelijke materialen ook milieuvriendelijk kunnen zijn. In mijn zoektocht naar mooie, eerlijke materialen ontdekte ik kurk(leer). Kurk is een vegan materiaal net als bijvoorbeeld ananas leer (pinatex) en beide zijn 100% natuurproducten.
Vanaf het eerste moment dat ik kurk ontdekte was ik verkocht door dit mooie, bijzondere materiaal afkomstig uit de natuur. Kurk wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, de bomen hoeven dus niet gekapt te worden. Het is zelfs beter voor de natuur als de schors elke 8 - 10 jaar verwijderd wordt, want hierdoor kunnen de bomen meer CO2 opnemen. Win win dus!

Nieuwsgierig geworden naar kurkleer, je leest er meer over hier.
Ik ben benieuwd, hoe bewust ben jij bij de aanschaf van een nieuw product? Hopelijk heeft deze blog je aan het denken gezet. Laat het vooral weten in een reactie.
Vonn Bags op instagram

Reactie plaatsen
Reacties