Vegan leer

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 19:25

Een blog over vegan leer; wat is vegan leer nou eigenlijk en is het altijd beter dan écht leer?

Het is je vast niet ontgaan dat veganisme steeds populairder wordt. Niet alleen in de supermarkt, maar ook in kleding, winkels verschijnen steeds meer artikelen met het label vegan. Hierbij worden dierlijke materialen en producten vervangen door materialen waarbij geen dieren aan te pas zijn gekomen. Gelukkig proberen steeds meer mensen bewust naar dierenwelzijn te kijken al staan ze er vaak niet bij stil dat het naast diervriendelijk, ook goed is om naar de impact op het milieu te kijken. Een aantal jaren terug heb ik het BNN tv-programma Genaaid gezien. In dit programma zie je de échte kant van de mode industrie en dit heeft mijn ogen geopend en geholpen om bewuster keuzes te maken. In deze blog wil ik graag meer informatie delen over diervriendelijke alternatieven voor leer, ook wel vegan leer genoemd. 

Waarom vegan leer en wat is er mis met écht leer?

Veel mensen zien écht leer als een restproduct en ik moet eerlijk toegeven dat ik dat ook heel lang zo heb gezien. Echter wat blijkt, om te voldoen aan vraag en aanbod worden veel dieren gedood voor hun huid. Hier gaat vaak een ellendig leven aan vooraf. Naast het dierenleed, sta je vaak ook niet stil dat er veel water en chemicaliën nodig zijn om leer tot zachte en soepele producten te verwerken, dit proces wordt ook wel looien genoemd. Voor het looien van 1 kilo leer is ongeveer 300 liter schoon water nodig. Om het productieproces te versnellen worden er veel schadelijke chemicaliën gebruikt. Deze chemicaliën zijn zo schadelijk dat de productie van leer voornamelijk verplaatst is naar de lage loonlanden omdat de voorwaarden daar minder streng zijn. Voor de mensen die het leer bewerken zijn de arbeidsomstandigheden vaak niet goed en dat voor een laag uurloon. 
 

Wat is vegan leer en is dat dan veel beter?

Vegan alternatieven voor leer worden steeds populairder. Er zijn verschillende soorten vegan leer en de belangrijkste overeenkomst tussen alle soorten is dat er geen dieren bij betrokken zijn. Het grootste onderscheid tussen de verschillende soorten is of het synthetisch of plantaardig leer is. In veel gevallen gaat het in de mode industrie om synthetisch leer (PU/PVC), het leer wat een aantal jaar terug nog door veel mensen werd gezien als goedkoop imitatieleer. Bedrijven spelen hier slim op in, want nu het vegan leer heet, is het ineens opnieuw erg populair geworden. Imitatieleer is diervriendelijk, maar helaas niet milieuvriendelijk of duurzaam. Deze materialen zijn namelijk niet afbreekbaar en dragen juist bij aan de toenemende plastic afvalberg. 


Niet ieder alternatief voor leer is even duurzaam. 

 

Milieuvriendelijke alternatieven

Een van de redenen waarom ik deze webshop ben begonnen is omdat ik wil laten zien dat diervriendelijke materialen ook milieuvriendelijk kunnen zijn. In mijn zoektocht naar mooie, eerlijke materialen ontdekte ik kurk(leer). Kurk is een vegan materiaal, net als ananas leer en zijn beide 100% natuurproducten. Vanaf het eerste moment dat ik kurkleer ontdekte was ik verkocht door dit mooie, bijzondere materiaal afkomstig uit de natuur. Kurkleer wordt gemaakt van de schors van de kurkeik, de bomen hoeven dus niet gekapt te worden. Het is zelfs beter voor de natuur als de schors elke 8 - 10 jaar verwijderd wordt, want dan kunnen de bomen meer CO2 opnemen. Win win dus!
Nieuwsgierig geworden naar kurkleer, je leest meer hierover hier.

Ik ben benieuwd, hoe bewust ben jij bij de aanschaf van een nieuw product? Hopelijk heeft deze blog je aan het denken gezet. Laat het vooral weten in een reactie.

 

Vonn Bags op instagram


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.