Wat is duurzame mode?


Er komt steeds meer bewustwording met betrekking tot de kleding industrie. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol, maar wat houdt duurzame mode in? Duurzame mode betekent dat het op een milieuvriendelijke wijze is gemaakt van materialen die weinig effect hebben op de wereld. Dus niet alleen het milieu, maar tevens rekening houden met de werkomstandigheden van arbeiders die de kleding maken. 

De productie
De productie heeft een grote rol op de duurzaamheid van kleding, want wie betaald de échte prijs?
Mode is steeds betaalbaarder geworden, maar de prijs daarvoor wordt vaak betaald door het milieu én door arbeiders in de kledingfabrieken. Verreweg de meeste kleding wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. In Aziatische lagelonenlanden maken mensen vaak lange uren, onder soms slechte arbeidsomstandigheden. 

Worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt voor de stoffen?  Hoeveel afval komt er terecht in het milieu tijdens het verven? Wordt er gebruik gemaakt van groene stroom? Is er veel transport nodig en hoe gaat dat dan? Wordt jouw kleding gemaakt in veilige fabrieken met gelijke kansen voor iedereen? Krijgen alle mensen die werken aan jouw kleding een eerlijk loon en een kans om zichzelf te ontwikkelen?

Het is goed om binnen de kledingsindustrie rekening te houden met de verschillende termen die er gebruik worden. Zo is er naast duurzame kleding ook eerlijke, biologische, vegan en fairtrade kleding
Het heeft allemaal iets goeds en kunnen ook overlap hebben, echter is het zeker niet hetzelfde. Een kledingstuk kan bijvoorbeeld duurzaam zijn maar niet biologisch of fairtrade.  

 Er is door de ontwerper en fabrikant nagedacht over de impact op het milieu en de arbeid.