Natuurlijk of synthetisch?

Natuurlijke vezels hebben vóór- en nadelen ten opzichte van synthetische vezels.

De nadelen van natuurlijke vezels zijn het hoge land en watergebruik. Om de gewassen te verbouwen is veel grond nodig en bij dierlijke vezels speelt ook dierenwelzijn een rol.

Groot voordeel van natuurlijke vezels ten opzichte van synthetische vezels is dat zij biologisch afbreekbaar zijn. Ze dragen dus niet bij aan de zogeheten plastic soep. Omdat ons zeewater een belangrijke voedingsbron is voor veel mensen en dieren heeft vervuiling van zeewater grote gevolgen.


Milieu impact

Voor het maken van kleding zijn veel grondstoffen nodig. Het gebruik van land, energie, energie en chemicaliën voor stof hebben allemaal veel impact op het milieu. Hoe groot de milieu-impact is verschilt per kledingstof. 
Er komt meer kijken bij het maken van kleding dan je denkt.  Katoen moet verbouwd en geplukt worden, voor wol schapen geschoren en voor fleece PET-flessen gerecycled. Vervolgens worden van dit materiaal vezels gemaakt, die uiteindelijk verwerkt worden tot stoffen. Het gehele proces (verbouwen, bewerken, verwerken) heeft impact op het milieu. Er zit zoveel verschil tussen hoe kledingstukken in elkaar zitten, dat het lastig is om per kledingstuk te zeggen wat de milieu-impact is. Als je kijkt naar de milieu-problemen die kleding veroorzaakt, wordt duidelijk dat het goed is om te zorgen dat je kleding lang meegaat.