Wat is kurk(leer)?

Kurk is een materiaal wat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Kurk is zeer duurzaam en kent vele handige eigenschappen zoals o.a.

  • Elastisch
  • Hittebestendig
  • Scheurvrij
  • Waterafstotend
  • Vuilafstotend
  • Vet afstotend

Kurkleer, ook wel kurkstof genoemd, is een flexibele vorm van kurk wat op een natuurlijke manier wordt gemaakt. 

Waar komt kurk vandaan?

Kurk komt van de schors van de kurkeik. Dit is een eik waar om de 9 jaar de schors van af gehaald kan worden. Deze bomen komen voornamelijk voor in Portugal en Spanje. Hier is het klimaat ideaal voor het groeien van kurk. 
Het bijzondere aan de kurkeik is dat deze boom niet gekapt hoeft te worden voor de oogst van de schors. De boom absorbeert na het oogsten zelfs meer CO2.

Is kurkleer duurzaam?

Kurk is volledig natuurlijk en biologisch afbreekbaar. Daarnaast is Kurk te recyclen zonder dat er dan giftige afvalstoffen vrijkomen. Daarnaast wordt kurk op een zeer natuurvriendelijke wijze verkregen. Het proces van het begin tot het einde is geheel duurzaam en daardoor gelijk milieuvriendelijk. Als een kurkeik minimaal 25 jaar is, kan de schors om de 9 jaar verwijderd worden. Het voordeel hiervan is dat het geen verdere gevolgen heeft voor de boom. 

Hoe onderhoud ik kurkleer?

Kurkleer is makkelijk in onderhoud en met weinig moeite schoon te houden. Kurkleer kan niet in de wasmachine. Mocht er een vlek op de kurkstof zijn gekomen, kun je deze het best met een vochtige doek verwijderen en in extreme gevallen een beetje fijnwasmiddel of zeep gebruiken. Omdat kurk geen vloeistoffen opneemt, is het na het schoonmaken erg snel weer droog.

Dus ben je op zoek naar een duurzaam en ecologisch verantwoord alternatief voor leer?
Overweeg dan eens om een product van kurkleer te gebruiken.